original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken


Koek en gebak


Mijn eerste cake bakte ik toen ik ongeveer een jaar of 10 was. Wij woonden in een klein huis in Rotterdam met een piepklein keukentje.


Omdat mijn moeder graag kokkerelde kwam er op een gegeven moment een oventje dat op de aanrecht gezet kon worden. Gastoestel loskoppelen van de gasaansluiting, oventje aansluiten en bakken maar.

Erg veel kon er natuurlijk niet in gebakken worden maar zij deed haar best. Haar specialiteit in die begintijd was de zgn. boomstam. Voor ons was het een feest.


Op een gegeven moment mocht ik het ook proberen. Een cake (evenveeltje). Het was een klusje waar je goede spierballen van kreeg want een mixer was er nog niet, dus het mengen ging gewoon met de hand en het duurde ook lekker lang: zeker voor een sprieterige 10 jarige. Maar het lukte en het begin van de verslaving was er.

Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het eindresultaat meer op een boterkoek leek dan op een cake, maar de smaak was goed en na een beetje oefenen lukte het steeds beter..


Tegenwoordig gaat alles met behulp van keukenapparatuur, maar de pret is alleen maar groter geworden.


In deze rubriek wil ik mijn favorieten met u delen.


Ik heb mezelf een nieuw kookboek cadeau gedaan: De "Bakbijbel" van Rutger van den Broek. Dat betekent weer heel veel uitproberen. Ik houd u op de hoogte!


--------------------------------------------------


CAKE EN GEBAK


Hieronder vindt u de volgende recepten:


  1. Basis tulband
  2. Abrikozentaart
  3. Vanille cupcakes (basisrecept)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



1. BASIS TULBAND


Benodigdheden:


  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren (ook ongeveer 250 gram)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout

Bereiding:


  • verwarm de oven voor op 150 graden
  • laat de boter in een pannetje langzaam smelten en enigszins weer afkoelen
  • mix de boter en de suiker en het snufje zout tot een romig mengsel tot het bleek van kleur wordt
  • mix er één ei door tot het helemaal is opgenomen en voeg dan de andere eieren erdoor één voor één als het vorige ei volkomen is opgenomen
  • zeef het bakmeel en spatel dit met beetjes tegelijk door het boter/suiker/eimengsel
  • vet de vorm in en giet het beslag behoedzaam in de vorm
  • bak de cake in ongeveer een uur tot 5 kwartier  mooi goudgeel en laat het even afkoelen in de oven die op een kier geopend is
  • laat de cake daarna buiten de oven - in de vorm - verder afkoelen en stort hem daarna op een taartrooster.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. ABRIKOZENTAART

Benodigdheden:

  • 200 gram bladerdeeg
  • 2 eieren
  • 35 gram suiker
  • 20 gram bloem
  • 2,5 dl melk
  • 1/4 opengesneden vanillestokje

 voor de vulling:

 

  • 1 groot blik halve abrikozen op sap

 voor het glanzen:

 

  • 1 tl aardappelmeel
  • 1,5 dl sap van de abrikozen
  • voor de  liefhebbers evt 1 eetlepel abricot brandy

 

Bereiding:

 

  • verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht iets lager)
  • bekleed een platte zandtaartvorm van ong 20 cm met het uitgerolde deeg
  • beboter een stuk boterhampapier  (of bakpapier) groter dan de vorm en leg het met de vette kant op het deeg
  • druk het papier goed aan zodat het de vorm van het deeg volgt
  • leg op het papier steunvulsel (b.v. gedroogde erwten)
  • Bak het deeg 25 minuten in de hete oven
  • verwijder het steunvulsel en laat de taart nog 5 minuten bakken om de bodem te drogen
  • laat de taart koud worden
  • Breng voor de gele room de melk met de vanille aan de kook
  • roer de eieren met de suiker en de bloem
  • meng het aan met de hete melk en giet het roerend terug in de pan
  • laat de massa onder goed roeren koken tot de bloem gaar is (ca 3 minuten)
  • verwijder het vanillestokje
  • roer de vla van tijd tot tijd onder het afkoelen om te voorkomen dat er een vlies op komt
  • strijk de gele room uit over de taartbodem
  • laat de vruchten goed uitlekken en schik ze met de bolle kant naar boven in de taartbodem
  • bind het sap met de aardappelmeel, roer er naar verkiezing de apricot brandy door, bestrijk hiermee de taart en laat het opstijven.

 dit recept komt oorspronkelijk  uit "Het grote kookboek". Een kookboek van bijna 50 jaar oud waar o.a. Mary Berry heeft meegewerkt.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. VANILLE CUPCAKES (basisrecept)


Benodigdheden voor 12 cupcakes:

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren (M)
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiding:


  • verwarm de oven voor op 175 graden (conventioneel)
  • zet de vormpjes klaar (bij voorkeur in aluminium cupcake vorm)
  • neem een beslagkom en mix hierin de boter en de suiker samen tot het een lichtgekleurde massa wordt. Neem hiervoor voldoende tijd,
  • voeg vervolgens een voor een de eieren erdoor tot ze volledig zijn opgenomen in het geheel
  • spatel het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes erdoor en mix het tot er een mooi glad beslag ontstaat
  • voeg tot slot de melk en het vanille extract toe en mix dit ook even door.
  • niet te lang doormixen!
  • vul de vompjes - met behulp van een ijsknijper - voor 2/3 met het mengsel en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • even controleren met een houten prikkertje.
  • laat de cupcakes goed afkoelen op een rooster en garneer daarna eventueel met botercreme of andere decoratie.

Dit recept komt van de site Zoetrecepten.nl. Een site vol heerlijke simpele en minder simpele recepten. Voor mijn man is dit het lekkerste cupcake recept !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KOEK EN BISCUIT


hieronder vindt u mijn recepten voor:


  1. Weesper moppen
  2. roomboter koekjes
  3. kokoskoekjes
  4. amandelkoekjes
  5. Spritskoekjes


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. WEESPER MOPPEN


Weesper moppen zijn zo ongeveer het makkelijkste koekje om te maken!


Benodigdheden:


  • 500 gram amandelspijs (o.a. te koop op de markt bij de notenkraam)
  • 2 eierdooiers
  • een paar druppels geconcentreerd citroen sap of de rasp van een citroen
  • kristalsuiker voor de "bekleding"

Bereiding:


  • zet twee ovenplaten klaar - ingevet en leg er een vel bakpapier op
  • goed aandrukken ander gaat het papier in de (hete lucht-)oven wapperen
  • meng de amandelspijs met de eierdooiers en de citroensap of -schil
  • maak hier een rol van van ongeveer 4 á 5 cm doorsnede
  • snijd plakjes af van ongeveer 1,5 cm (het zijn er ongeveer 25)
  • maak een balletje van het schijfje en rol dit door de kristalsuiker
  • leg op ieder bakplaat 12 (of 15 bolletjes en druk deze plat tot ongeveer 1 cm hoogte
  • verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden) en bak de koekjes in 10 ä 15 minuten.
  • Ze zijn gaar als ze een goudgeel kleurtje hebben en de suiker een beetje is gekraramelliseerd.is.
  • haal ze uit de oven en laat ze nog even op de plaat liggen on een beetje af te koelen,
  • daarna kunnen ze of nog even op een rooster of lekker in de koektrommel maar dan deze nog wel even open laten staan.

 

je kunt ook suiker mee kneden met de spijs en de eierdooiers, maar ik vind dan dat ze te zoet worden

Een heerlijk koekje dus voor niet te veel werk!!

In het begin maakte ik zelf de amandelspijs door (geroosterde)amandelen te malen met suiker en ei in de blender, maar ik vind de koekjes gemaakt met de kant-en-klaar gekochte spijs net zo lekker!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2. Roomboterkoekjes


een heerlijk basiskoekje.

Benodigdheden:


  • 225 gram boter
  • 150 gram witte basterd suiker
  • 1/2 theelepel vanille essence (of 8 gram vanillesuiker)
  • 1 eierdooier
  • 280 gram Zeeuwse bloem
  • snufje zout


Bereiding:


  • mix de boter (ik gebruik boter op kamer temperatuur) samen met de suiker en vanille tot een romig geheel.
  • voeg de eidooier toe en mix tot deze geheel is opgenomen
  • voeg als laatste de bloem en het zout toe en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
  • wikkel het deeg in folie en laat het ongeveer een uur in de koelkast rusten.
  • draai na het rusten bolletjes van het deeg (ter grootte van een flinke knikker) leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk deze met de hand een beetje plat (niet te plat want tijdens het bakken lopen ze nog een beetje uit)
  • maak daarna eventueel een soort versiering op de koekjes met b.v. een vork (streepjes of ruitjes) of maak (dat doe ik) met een scherp mesje ondiepe sneetjes in de bovenkant.
  • verwarm de oven voor op 180 graden (traditioneel) of 165 graden (hetelucht) en bak de koekjes ongeveer 16 minuten of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • haal de koekjes uit de oven en laat ze op de plaat eerst wat afkoelen voor ze op het rooster worden gelegd om verder af te koelen, In die tijd harden de koekjes uit.

Dit recept is oorspronkelijk van de site laurasbakery.nl en is voor ons het meest favoriete roomboterkoekje waar ik ook variaties mee maak als kokoskoekjes en amandelkoekjes.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Kokoskoekjes


zie het recept van de roomboterkoekjes, maar vervang de helft van de Zeeuwse bloem door kokosmeel

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4. Amandelkoekjes


zie het recept van de roomboterkoekjes, maar vervang de helft van de Zeeuwse bloem door amandelmeel


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------.


5. Spritskoekjes


Benodigdheden voor ongeveer 25 á 30 koekjes

  • 150 gram zachte boter op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1/2 citroen of 1/2 tl geconcentreerd citroensap
  • 25 gram los geklopt ei (ong. 1/2 ei)
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • snufje zout


Bereiding:


  • Doe de boter en de basterdsuiker in de mengkom (van de keukenmachine) en mix het geheel tot een romig mengsel. Dit vraagt tenminste een paar minuten tijd)
  • voeg de overige ingrediënten toe en mix tot er een samenhangend deeg ontstaat
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg twee bakplaten met bakpapier
  • Doe het deeg in een spuitzak* met een groot gekarteld spuitmondje
  • spuit op de bakplaten mooie moppen (houdt er rekening mee dat het deeg tijdens het bakken uit gaat lopen!)
  • plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15-20 minuten gaar
  • plaats daarna de tweede bakplaat in de oven en bak ook deze koekjes gaar

(de koekjes zijn gaar als zij mooi goudgeel zijn en de randjes goudbruin)


Dit is de manier waarop de koekjes modelleer, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere vorm kiezen. Let er wel op dat je de spuitzak niet de vol doet, want dan kost het (voor mij in ieder geval) veel kracht om het deeg eruit te krijgen.

Deze spritskoekjes zijn onze favoriet en komen oorspronkelijk van de website  laurasbakery.nl

Het is in ieder geval zo'n succes dat als ik ze op zaterdag bak, op dinsdag de trommel schoon leeg is (wij zijn met ons tweeën!)